Steg 1 – anmälan
Tävlingen är öppen för alla yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare. Anmälan till Pralin-SM 2025 öppnar 14 maj och stänger 22 september. Du anmäler dig och beskriver ditt bidrag.
Steg 2 – förberedelser
Förbered dina showpraliner och recept som lämnas in eller skickas till den adress som du finner under ”Anmälan”. Deadline är 22 september, så det är bra om vi kan ha pralinerna 1-2 veckor innan sista datum.
OBS: Läs informationen på anmälningssidan noga.
Steg 3 – bedömning
Mästerkonditorerna träffas för att välja ut 5 finalister som får tävla i Pralin-SM på scen inför publik i Stockholm den 9 november.
Steg 4 – Showpraliner och Temapraliner
Finalisterna får information om årets tema och ska under tävlingen tillverka 30 temapraliner, vilket är en nyhet för i år. Dessutom ska de ta med 30 showpraliner – den pralin de använde i sin ansökan till Pralin-SM – för bedömning på tävlingsdagen.
Steg 5 – finaltävling i Stockholm
Finalen äger rum på Stockholmsmässan under Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad den 9 november 2025. På scen kommer de tävlande att genomföra ett pralintillverkningsmoment för en teknisk bedömning av hantverket. De ska även presentera sina showpraliner och skapa temapraliner på plats för bedömning.
När de tekniska momenten har bedömts av mästerkonditorerna på scen och alla presentationer är genomförda, samlas juryn för att diskutera och fastställa placeringarna för de fem finalisterna.
Juryn för Pralin-SM 2025 består av följande medlemmar
Elisabeth Johansson, Christina Möller och SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Håård och Gustaf Mabrouk.
Vad exakt bedömer juryn?
Det är två juryn som bedömer finalisterna. En metodjury och en smakjury (temapralin och showpralin). Protokollen för vad juryn bedömer hittar du här och här.
Året som svensk mästare – vinnare av Pralin-SM
Vinnaren av Pralin-SM kommer att bli tillfrågad om medverkan vid olika evenemang som tävlingens sponsorer håller i. Det är önskvärt att vinnare deltar i dessa evenemang vid ett antal tillfällen under året.
Under Sthlm Food & Wine & Bak- & Choklad 2026 kommer vinnaren av Pralin-SM 2025 att skapa och sälja Årets Festivalpralin. Pralinen utvecklas av vinnaren med produkter från tävlingens huvudsponsor KåKå. Stockholmsmässan kommer att tillhandahålla en monter för försäljningen. Vinnaren och Stockholmsmässan kommer gemensamt att prissätta pralinen för att täcka kostnaderna och samtidigt ge möjlighet till vinst.