Tillbaka på scenen – därför älskar jag Sthlm Food & Wine
Att få komma tillbaka som moderator på Sthlm Food & Wine är en ynnest – varje gång. Jag har många bollar i luften; egna krogar, olika uppdrag och projekt, men just de här tre dagarna i november är något alldeles extra. Kanske är det för att de infaller mitt i den ruskigaste av månader, då vi kliver in i en enorm lokal och fyller den med mat, dryck, choklad, bakverk – och så otroligt mycket lust och glädje!
Det är den gemensamma passionen hos både besökare och gäster på scenen som gör att energin i rummet blir så påtaglig. Alla är där för samma sak – lusten till livets goda. I det här vimlet får jag kliva in som länken mellan eldsjälen på scen och publiken som är där för att inspireras, smaka och uppleva. Det är en roll jag älskar – även om det inte alltid är helt enkelt.
Det är ett intensivt schema, och saker kan förstås gå fel. Någon råvara saknas, någon annan är nervös – det kan till och med vara första gången någon lagar mat på scen – eller så är det tekniken som krånglar. Men min drivkraft är att ge både deltagarna och publiken den bästa möjliga upplevelsen. Det är därför jag kommer tillbaka år efter år. Jag älskar att få vara en del av den här glädjen.
Mixen gör magin på scenen
När jag får frågan om vem min drömgäst är på mässan kan jag inte peka ut en enda person. Alla gäster är drömgäster på sitt sätt. Ofta vet jag inte mycket om dem innan, men varje gång får jag lära mig något nytt, smaka något oväntat och bli inspirerad. Det är just den där vilda mixen av gäster jag älskar – stort och smått, mat och dryck, teknisk kunskap och känsla. En blandning som ger något för alla och som gör varje år unikt. Och ja, ibland stannar jag upp mitt i allt och tänker: “Det här… det är faktiskt mitt jobb!”
Trender att hålla koll på 2025
Just nu är jag lite nyfiken på om vi faktiskt har sett slutet på mellanrättens era. Kanske är det dags för trerätters att göra revansch? Kanske kommer någon snart släppa en bok om klassiska middagar med rödvinssås och marängsviss?
Samtidigt ser jag fortfarande hur asiatiska smaker – inte minst koreanska – fortsätter att dominera. Kombinationer som Korea möter Peru har redan börjat dyka upp. Så vad blir nästa stora smakmöte? Indiskt-italienskt? Mellanöstern möter Norden? Oavsett vilket så är jag övertygad om att kulturella gastronomiska krockar kommer fortsätta att fascinera och inspirera.
Det är alltid värt att lyfta blicken och ta intryck från olika håll i världen, där finns oändligt mycket att hämta.
Maxa din upplevelse – mina bästa tips
Till dig som planerar att besöka Sthlm Food & Wine i år – här kommer mina bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av dagarna:
För det första: sköna skor och byxor med resår är ett måste! Du kommer att gå, stå, smaka, prata, uppleva – och då vill du känna dig bekväm. Och kom ihåg – varannan vatten 😊
Planera gärna i förväg. Kolla in programmet och ringa in vad du absolut inte vill missa på scenen. Vilka utställare vill du prata med? Vad vill du smaka på? Vad ska med hem?
Och glöm inte – det här är ett perfekt tillfälle att lösa julklapparna. Här finns verkligen något för alla: unga, gamla, matintresserade eller bara nyfikna. Du kan gå runt i lugn och ro, njuta av allt som bjuds – och sedan gå hem med både kassarna och hjärtat fullt.
Vi ses i november – jag längtar redan!
/Sandra Mastio