Med en stor portion norrländsk charm och en ännu större kärlek till svensk sprit, pratar Emil Åreng om hantverk, bål och varför punsch är framtiden. Vi träffade bartendern, författaren och spritentusiasten för ett samtal om svensk dryckeskultur – och varför “drick mindre, drick bättre, drick svenskt” är ett motto värt att ta till hjärtat.
Hej Emil! Vad är det som är så fantastiskt med svensk sprit?
– Jag älskar hantverket bakom varje flaska, hur folk med drömmar äntligen har lyckats skapa något som de verkligen brinner för. Precis som i många andra branscher blir det lätt industriellt och storskaligt, där charmen till slut försvinner för att pengarna ska in. Men svensk sprit är inte där än – och även om nog många vill bli miljonärer så känner man fortfarande av hantverket och viljan att göra riktigt bra grejer.
Vi har också en lång tradition av att bränna i Sverige. Det är något vi ska vara stolta över. Jag vet att det har funnits mörka tider då alkoholen nästan välte hela jävla landet, men nu är vi någon annanstans. Det finns hopp om att alkohol och människa kan samexistera utan att det behöver förstöra liv. Drick mindre, drick bättre, drick svenskt – det kommer stå på min gravsten när jag lämnar in.
Vilken är den bästa cocktailen att göra hemma – för oss som inte är proffsbartenders?
– Då säger jag BÅL – alla dagar i veckan. Har du 20 gäster hemma? Toppen. Ta ett recept du gillar och gångra det med tjugo, ner i en bålskål, fyll på med en stor isbit och garnera med vad du vill. Så är det klart. Finns det något festligare än bål? Jag tror faktiskt inte det.
Låter festligt! Vad måste man ha i sitt barskåp 2026 då?
– PUNSCH! Gott att dricka på egen hand men går helt utmärkt att använda som sötning i cocktails. Den funkar i allt från en Old Fashioned till en Margarita. Och även fast den inte är svensk så älskar jag fanimej Tequila punsch!
Tack Emil för passionen, kunskapen – och för att du lyfter svensk spritkultur. Vi ses på mässan den 7–9 november!