Gå på Vinsafari med Vinkällan!

Vinkällan återvänder till Stockholm Food & Wine för att möta nyfikna vinälskare och sprida sin passion för vinkunskap. Som Nordens största sommelierskola erbjuder de både utbildning och upplevelser. På årets mässa ger de sig ut på Vinsafari – en guidad provningsrunda där du som deltagare får upptäcka nya smaker och lär dig bedöma vin som ett proffs.

Hej Vinkällan! Kul att se er igen. Varför väljer ni att återkomma till oss?

– Vi älskar mötet med nyfikna vinvänner. Stockholm Food & Wine samlar precis den publiken: engagerade besökare som vill lära sig mer, prova brett och hitta sin stil. Som Nordens största sommelierskola (grundad 1996) är vår mission att göra vinkunskap tillgänglig och rolig – från första nyfikna steg till fördjupning. Mässan ger oss chansen att inspirera på plats, träffa tidigare och blivande studenter och visa hur våra digitala och fysiska utbildningar öppnar dörrar till en större vinvärld.

Ni ska köra Vinsafari på mässan – berätta, vad innebär det?

– Vinsafari är en guidad rundtur på mässan i cirka en timme där vi provar vin, ost och choklad – ofta sådant man kanske inte testat tidigare. Vi besöker utvalda montrar där respektive utställare ger en kort presentation av sina produkter, samtidigt som våra lärare guidar hur man bedömer stil, kvalitet och enkel matmatchning. Safarin är perfekt för dig som vill upptäcka nytt på ett kul, strukturerat och socialt sätt.

Eftersom ni är vinprovarproffs – har ni några bjussiga tips till våra besökare som provar många viner på en dag?

-Absolut! Här är vår “mäss-överlevnad”:

  • Spotta & vattna: Använd spottkopp, drick vatten mellan glasen och ta pauser.
  • Smart ordning: Börja lätt till kraftigt, torrt före sött, låg tannin före hög, svalt före varmt. Mousserande och friska vita före fylliga vita/ek, därefter röda, avsluta med sött/fortifierat.
  • Tre steg: Titta – Dofta – Smaka (fokusera på syra, tannin, fyllighet, längd).
  • Rensa sinnena: Vatten/bröd för att rensa munnen. Dofta på din egen hud om näsan blir trött. Undvik stark parfym.
  • Anteckna smart: Fota etiketten, skriv 2–3 nyckelord och ett snabbt betyg 1–5.
  • Planera din runda: Välj 2–3 teman i förväg så blir upplevelsen både roligare och mer lärorik.
  • Tänk mat: “Vad skulle jag äta till det här?” – det fördjupar förståelsen direkt.

Vår filosofi: Drick bättre, inte mer. Kvalitet före kvantitet – då orkar du vara nyfiken hela dagen.

Tack för att ni delar med er av er passion, Vinkällan! Vi längtar efter att ge oss ut på Vinsafari och upptäcka nya favoriter tillsammans.

Vinkallan 1080x540px
kop biljett sthlm food wine scaled

Köp biljett

Säkra din biljett till Sthlm Food & Wine 7-9 november. Få tillgång till mat, vin, bakverk, champagne, praliner, öl, destillat, street food, scenuppträdanden med kända profiler och mycket mer!
bokade utstallare

Årets utställarlista är släppt!

Utställarlistan är släppt och vi sträcker lite extra på oss av stolthet över årets utbud av både mat och dryck. I år har vi lagt lite extra fokus på det svenska, det småskaliga och klassiska vinregioner – det bästa av det bästa helt enkelt!

karl fredrik gustafsson

Nu släpper vi programmet!

En galen bartender från Norrland, Sveriges mest folkkära TV personlighet och ett gäng prisbelönta kokboksförfattare är bara några av de profiler som i år intar vår inspirationsscen. Delar av programmet är nu släppt för dig att läsa igenom och börja planera ditt besök redan nu!