Årets nyhet på Sthlm Food & Wine är att mässan, från och med i år, gör tradition av att lyfta fram en svensk råvara. Först ut är potatisen som i år tillägnas området Potatislandet där besökarna kan smaka, handla och lära sig mer om landets viktigaste gröda. På plats finns allt från potatisodlare till kocken och potatisexperten Stefan Ekengren.
– Våra svenska basråvaror är en fantastisk tillgång som förtjänar mer uppmärksamhet. De är hållbara, smakrika och en viktig del av både vår matkultur och framtid. Att vi börjar med potatisen känns självklart, eftersom den är landets enskilt viktigaste gröda sedan trehundra år tillbaka, säger Frida Berglund, projektledare för Sthlm Food & Wine.
Den stora montern som är dedikerad till potatisen innehåller även en akvavitbar. Där kan man matcha Stefan Ekengrens potatisrätter med akvavit, en dryck vars historia går hand i hand med potatis.
Möt kocken bakom potatispassionen
Stefan Ekengren, köksmästare på Restaurang Hantverket, är känd från både TV och kokböcker – inte minst för sin bok Potatis, som är en hyllning till den råvara han brinner mest för.
Under mässan kommer Stefan att stå i Potatislandet och laga tre av sina favoriträtter med potatis i centrum – rätter som du som besökare kan smaka på. Dessutom gästar han vår stora scen där han delar med sig av sin kunskap, historia och inspiration kring potatisen.
Smaka, upptäck och inspireras
I Potatislandet har vi samlat allt som hör potatisen till – från smaker till tillbehör:
- Akvavitbar med OP Andersson – lär dig mer om svensk akvavit och matcha drycken med Stefans potatisrätter.
- Ö-Chips – upptäck hur chips kan förvandlas med kreativa smaker och nya idéer.
- KitchenLab – här hittar du de bästa redskapen för att ta din potatislagning till nya nivåer.
- Potatisodlare på plats – träffa några av Sveriges potatisexperter och lär dig mer om olika sorter och odling.
Stefans fem bästa tips för att laga potatis
1. Välj fast potatis till moset
En vanlig missuppfattning är att mjölig potatis passar bäst till mos. Den fasta potatisen håller ihop bättre och det kokar inte in lika mycket vatten i den. Därmed blir det enklare att arbeta in smör, grädde och mjölk utan att moset blir för löst. Den fasta potatisen ger även en mindre smak av stärkelse till moset.
2. Mjölig potatis ger krispigt resultat
Till pommes frites, chips, patatas bravas och ugnsrostad potatis passar mjölig potatis bäst. Den har högre stärkelsehalt och lägre vattenhalt, vilket ger en krispigare yta med ett fluffigt inre.
3. Lägg färskpotatisen i kokande vatten
Färskpotatis och delikatesspotatis bör läggas direkt i kokande vatten. Det ger jämnare kokning och bevarar näringsämnena bättre.
4. Skrubba potatisen i stället för att skala den
Genom att skrubba potatisen, i stället för att skala, behålls mer smak och näring. Skrubbningen underlättar även för saltet att tränga in genom skalet vid kokning.
5. Hitta rätt sälta och håll fast vid den
För kokt potatis är salthalten avgörande. Hitta din perfekta saltmängd och håll dig till den vid varje tillagning. En matsked salt per liter vatten är ett bra riktmärke att börja med, vilket räcker för ungefär ett kilo potatis.
Vi ses i Potatislandet!
Vi ser verkligen fram emot att få dela vår potatispassion med dig. Kom och smaka, lär dig något nytt och låt dig inspireras av en råvara som förtjänar all uppmärksamhet. Oavsett om du är hobbykock, chipsälskare, nyfiken foodie eller bara gillar potatis – kom!
Potatislandet håller öppet fredag och lördag 7-8 november. Söndag stängt.




