Publiken kommer att få följa när de fyra olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor som totalt ska räcka till 40 personer. De ska även presentera 24 stycken praliner. Slutligen ska finalisterna presentera tjugo bakelser som måste innehålla Arlas färskost. Hela finalbordet ska hålla en fri tolkning av temat ”Framtid” och dukas upp som ett designat ”skyltfönster”, ett för varje finalist.
Bidragen bedöms av en smakjury och en metodjury. Juryordförande är Cecilia Andersson som även är ordförande för föreningen Årets Konditor.
Finalisterna i Årets Konditor 2024:
Montadar Kanbar, 27 år från Spånga, bor i Järfälla/Jakobsberg och är konditor och bagerichef på Bullar&Bröd i Stockholm.
Erik Möller, 36 år från Donsö, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Post.
Johanna Rampitsch, 29 år från Nynäshamn, bor i Älvsjö och är konditor på Resarö Paviljong.
Hilma Strömberg, 25 år från Orust, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Draken.
Wictor Winqvist, 23 år från Ängelholm, bor i Stockholm och är chefskonditor på Operakällaren.
Hålltider:
Kl. 10.30-11.10 avsmakning glass
Kl. 11.30-12.10 avsmakning bakelse
Kl. 12.30-13.10 avsmakning tårta
Kl. 13.20 avsmakning pralin
Kl. 12.55-13.35 finalisterna avslutar tävlingen
Kl. 13.35-13.45 uppdukning och presentation av bord
Kl. 15.30 prisutdelning
Om Årets Konditor
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 100 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors sponsorer är Arla, Sveba Dahlén och Ringdahls Bageriutrustning.