Hur Pralin-SM går till

Del 1 – förberedelser
Tävlingen är öppen för alla yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare.

Förbered ett recept och praliner som du vill skicka in med din ansökan.
Läs informationen på ansökningssidan noga.

Del 2 – ansökan
Anmälningen för att delta i Pralin-SM 2024 öppnar den 18 april.

Del 3 – bedömning
Mästerkonditorerna träffas för att välja ut 5 finalister som får tävla i Pralin SM på scen i Stockholm.

Del 4 – Showpraliner och Temapraliner
Finalisterna får information om årets tema och att kommer tillverka 30 stycken temapraliner att ta med för att bli bedömda på Pralin SM.

Finalisterna ska även ta med 30 stycken showpraliner (den pralin som finalisten sökte in till Pralin SM med) för bedömning på Pralin SM.

Del 5 – finaltävling i Stockholm
Finalen äger rum på Stockholmsmässan i samband med Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad, söndagen den 10 november 2024. De tävlande kommer på scen att tävla i pralintillverkningsmoment för en teknisk bedömning av hantverket. De kommer även att presentera sina show- och temapraliner för bedömning.

Efter att de tekniska momenten har blivit bedömda av mästerkonditorer på scen och alla presentationer är avklarade samlas juryn för överläggning utse årets vinnare.

2024 års jury består av följande medlemmar:
Elisabeth Johansson, Christina Möller och SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Hård och Gustaf Mabrouk.

 

Vad exakt bedömer juryn?
Det är två juryn som bedömer finalisterna. En metodjury och en smakjury (temapralin och showpralin). Protokollen för vad juryn bedömer hittar du här.

 

Året som svensk mästare, vinnare av Pralin-SM
Vinnaren av Pralin-SM kommer att bli tillfrågad om medverkan vid olika evenemang som tävlingens huvudsponsorer håller i. Det är önskvärt att vinnare deltar i dessa evenemang vid ett antal tillfällen under året.

 

Under nästa års upplaga av Sthlm Food & Wine / Bak & Choklad 2025 kommer vinnaren från 2024 att tillverka och sälja Årets Festivalpralin. Detta är en pralin som tas fram av vinnaren, med produkter från tävlingens huvudsponsor KåKå. Stockholmsmässan bygger upp en monter för försäljning. Vinnaren prissätter pralinen i samråd med Stockholmsmässan, för att täcka egna kostnader och ge även ge förtjänst till vinnaren.

Om Pralin-SM

Läs mer om tävlingen här.

Anmälan

Anmäl dig till Pralin-SM 2024 här.

Tidigare vinnare

Här presenterar vi samtliga vinnare av Pralin-SM genom åren.