Leila Lindholm tipsar

Mina bästa tips på hur man lyckas i köket.

Värm upp inför Sthlm Food & Wine med några av Leilas bästa tips för att lyckas i köket. Leila Lindholm är en av Sveriges mest älskade kockar och TV-profiler. Leila är känd från populära program som Leilas mat, Leila bakar och Leilas söta jul, och hon brinner för att göra matlagning till en glädjefylld upplevelse för alla.

Vi passade på att fråga Leila om hennes hemligheter för att skapa magi i köket, och hon avslöjade några ovärderliga råd för att förhöja både smak och matlagningsglädje.

Leila kommer du självklart även att kunna träffa under Sthlm Food & Wine.

Leilas tips

Bra köksredskap. Att laga mat utan rätt redskap kan vara en utmaning, och kanske inte så kul. Se till att utrusta ditt kök med bra verktyg så blir matlagningen och bakningen roligare.

Här är min lista på de redskap jag använder i princip varje dag.

  • Vassa knivar
  • Bra skärbrädor, i både trä och plast
  • Slickepottar i silikon
  • Vispar (ballongvisp och spiralvisp)
  • Rivjärn
  • Microplane rivjärn
  • Kökshanddukar
  • Träredskap
  • Degskrapa
  • Bakplåtar / ugnsplåtar
  • Grilltång / salladstång
  • Stekspade i silikon
  • Potatisskalare
  • Stektermometer

Att laga mat med bra råvaror gör skillnad…

Lägg ner extra kärlek och omsorg på råvarorna. Att se till att laga mat på bra och riktigt goda råvaror gör stor skillnad på resultatet. Jag tror vi alla har provat en smaklös tomat någon gång eller en skinka full av nitrit. Satsa på färre ingredienser av hög kvalitet, för när råvaran smakar bra i sig, så behövs inte så mycket andra smaker. En riktigt god olivolja kan vara en underbar smaksättare. Att baka pizza på ett riktigt bra Italienskt mjöl gör skillnad på resultatet.

Laga mat och handla efter säsong!

Många grönsaker och frukter är så mycket godare när det är säsong. Nyttja citrus och exotiska frukter på vintern och primörer på sommaren. Det är självklart även mycket billigare.

Fyll upp skafferiet!

Ett bra basskafferi med smaksättare och torrvaror som man använder ofta är ett måste. Då har du alltid det mesta du behöver för att laga mat. Många smaksättare som vitlök, citron, japansk soja, sesamolja använder jag ofta.

Jag går igenom och kolla datum då och då och köper såklart inte mer saker än vad jag behöver.